vrijdag 19 oktober 2012


5u15 en we staan al onder de douche ... een poging om wakker te worden voor onze vlucht naar Cuenca. Vliegen met Aerogal kunnen we als zéér aangenaam bestempelen (Iberia kan er nog wat van leren). Na een half uur vliegen werden we verrast door de prachtige fauna en flora van deze stad. Mooie natuur, mooie koloniale huisjes en ook hier weer hele lieve mensen.

Celia, Rosariao en een dokter
De eerste activiteit van de dag was het bezoek aan een semi-ruraal hospitaal aan de rand van Cuenca. We werden rondgeleid door een zeer begeesterde vrijwilligster van MMxV, Celia en een verpleegster, Rosario. Het hospitaal bestaat 2 jaar, maar is sinds deze zomer in transit van 1e lijnszorg naar meer gespecialiseerde hulp. Het laatste deel is sinds deze maand af (maar nog niet in gebruik) en in het bevallingskwartier kunnen vrouwen op verschillende manieren bevallen. 


Angelita


Bijvoorbeeld de Indiaanse vrouwen kunnen volgens hun traditie hangend hun baby ter wereld brengen. Vroeger was dit terrein een lepra-kolonie en momenteel woont er nog één ex-lepra patiënte Angelita (83j) die er al 44j verblijft.



Na dit bezoek zijn we teruggekeerd naar de 'casa de las mujeres' waar Celia de werking van MMxV in Cuenca en omstreken toelichtte. In het algemeen loopt de werking gelijk met die in Quito op twee uitzonderingen na. Ze werken ook rond HIV preventie (met een mooi geïllustreerd informatiepakket) en organische groenten- en fruitmanden. Deze manden worden 2-wekelijks door vrijwilligers samengesteld en kosten de gezinnen 11 dollar.

In de namiddag maakten we kennis met een jongerenwerking die, door middel van artistieke methodes moeilijke onderwerpen bespreekbaar wil maken. Zo gingen we 'normaal gezien' naar een toneelstukje van de jongerenwerking van MMxV kijken in het park San Francisco... maar dat viel aanvankelijk letterlijk in het water. Door de overvloedige regen werd deze voorstelling verschoven naar 'casa de las mujeres' en het had als thema seksualiteit bij jongeren en contraceptie ... dit was een ideaal aanknopingspunt voor onze derde maleta: seksuele, preventieve gezondheid. Het concept van onze 'familieplanning' werd uitgelegd en de contraceptiekoffer werd letterlijk uitgekleed. De safekits 'LOVE 4 YOU' waren in een mum van tijd uitgedeeld en de uitleg over de verschillende contraceptiemiddelen en hun gebruik hadden ook veel succes.

Hopelijk vrijen deze jongeren in de toekomst veiliger zodat we misschien één tienerzwangerschap helpen voorkomen.

Wij in hostel posada del angel
En met deze mooie gedachte gaan we slapen... hopelijk gunnen de engeltjes ;-) van onze nieuwe hostal ons een goede nachtrust.



An², Katalina & Uschi



2 opmerkingen: