donderdag 4 oktober 2012

Het is bijna zo ver ...

Het is bijna zo ver ... Over minder dan 2 weken staat de uitwisselingsreis naar Ecuador voor de deur. Van dinsdag 16 tot zondag 28 oktober mogen we kennis maken met onze partners in Ecuador en worden we ondergedompeld in hun dagelijkse leven en werken.

Wij zijn onze partners en wie zijn wij?
Sinds 2006 steunen de Socialistische Mutualiteit van Brabant (FSMB) en fos-socialistische solidariteit organisaties in Ecuador die werk maken van gezondheid met name Movimiento Mujeres por la Vida en Fenocin.

Wij zijn de Socialistische Mutualiteit van Brabant (FSMB) samen met VIVA-SVV Brabant vzw, Vrije Tijd en Gezondheid vzw en 'S Plus vzw.

fos-socialistische solidariteit is de Noord-Zuidorganisatie van de socialistische beweging in Vlaanderen. Hun partners in het Zuiden zijn organisaties van mensen die strijden voor hun rechten, voor waardig werk en hun recht op gezondheid. Daarin steunen zij hen, samen met de socialistische achterban in Vlaanderen. Want de sociale strijd is wereldwijd!

Movimiento Mujeres por la Vida (MMxV) is een vrouwenbeweging die actief is in de volkswijken van de steden en op het platteland waar ze het recht op goede gezondheidsdiensten opeist. Deze sociaal bewogen vrouwen organiseren gezondheidscampagnes en richten gebruikerscomités op die toezicht houden op de kwaliteit van de gezondheidsdiensten.

Fenocin, de Federatie van Boeren, Inheemse en Zwarte organisaties. Ze werken aan organisatieversterking, duurzame ontwikkeling (landhervorming, voedselzekerheid, enz.) en aan alternatieven voor het neoliberale systeem. Sinds 2011 versterkt Fenocin voornamelijk hun werking rond het recht op gezondheid. Dit doen ze in de eerste plaats aan de hand van vormingen en sensibilisering. Zo leren leden en leiders van de organisaties het beleid van overheden te beïnvloeden, delen ze hun kennis rond interculturele gezondheid, enz. Jongeren bereiken ze via vormingen over (seksuele) gezondheidsvoorlichting. Aan de strijd tegen huishoudelijk geweld besteden ze eveneens veel energie.

Doel
Tijdens deze uitwisseling willen we niet alleen kennismaken met de Ecuadoriaanse samenleving, hun gezondheidssituatie en de rol en de werking van MMxV en Fenocin. We willen ook graag een uitgebouwde uitwisseling doen rond vier thema's -koffers / maletas- waar zowel wij als Fenocin en MMxV mee bezig zijn:
  • Gezondheid, meer specifiek over diabetes
  • Gelijke kansen, meer specifiek rond intrafamiliaal geweld
  • Ouderen, netwerkvorming en hun participatie aan de samenleving
  • Seksuele gezondheid, meer specifiek centra voor familiale planning

Met het verzamelde materiaal breiden we onze koffers / maletas uit om die dan mee te nemen naar onze lokale afdelingen, het personeel van de FSMB en andere diensten. We bieden hen dan vertelmomenten aan waarin we de bovenstaande thema's toelichten, ondersteund door foto's, filmpjes, interviews, ... al dan niet met een typisch Ecuadoraans hapje en drankje. Bij iedere vorming schetsen we eveneens een socio-economisch beeld van Ecuador.

Dank U!
Dit project en deze reis zouden niet mogelijk zijn zonder de financiële en logistieke hulp van een aantal partners. Daarom willen we de Socialistische Mutualiteit van Brabant, de provincie Vlaams-Brabant en het fos nog eens extra bedanken.

An D, An V, Katalina & Uschi

Volgende week ... wie zijn ze, wat doen ze, wat drijft hen, ... ???

Geen opmerkingen:

Een reactie posten