Over Fenocin (NL)

Interview met Luis Andrango, nationaal voorzitter FENOCIN sinds september 2008.

Wat doen jullie, en voor/met welke doelgroep?
“Onze organisatie is 42 jaar oud en begon met de strijd voor landhervorming in de kuststrook. Later sloten ook de boeren- en inheemse organisaties uit het Andes-hooggeberge zich aan, en nog later ook de afro-organisaties. Nu zijn we dus in gans Ecuador actief, vooral in de kuststrook en het hooggebergte, maar we groeien ook in het oerwoud. Onze bases zijn boeren en ook kleine ambachtslui.
FENOCIN stelt vier grote doelstellingen voorop : de organisatie intern consolideren, voedselveiligheid, interculturaliteit (o.a. met dit fos-project) en opbouw van het socialisme. We kregen vroeger al fos-steun in de kuststrook voor activiteiten rond waardig werk in de landbouw-sector met vrouwen en jongeren.”


Hoe zijn jullie georganiseerd?


“FENOCIN telt 54 officieel aangesloten basisorganisaties, die elk uit minstens 15 gemeenschappen of groepen bestaan, die op hun beurt elk minimum 50 gezinnen tellen. In het Andes-hooggebergte gaat het vooral om traditionele boerengemeenschappen. In de kuststrook (met sterke migratie) gaat het om nieuwe groepen, die soms specifiek voor de toegang tot water of een ander mensenrecht strijden. Zelfs de transporteurs met driewielers hebben zich bvb. aangesloten.

We hebben geen individueel lidmaatschap met bijdrage, dus kunnen we geen cijfer plakken op het aantal leden, maar de cijfers hierboven geven een idee. De NGO Agriterra berekende in 2007 dat we 70.000 leden telden, maar we menen dat het er intussen al veel meer zijn. We zullen met FSMB en fos een baseline-studie uitvoeren bij de start van ons project, die voor opheldering kan zorgen.


Om de vier jaar houden we een Nationaal Congres, dat een ideologisch debat voert, belangrijke politieke beslissingen treft, een strategisch plan opstelt en het nieuwe bestuur verkiest. De Nationale Vergadering komt twee keer per jaar bijeen, met 100 à 150 deelnemers van al onze bases.
Ons Nationaal Bestuur telt 12 leden: 6 van het hooggebergte, 5 van de kuststrook en 1 uit het oerwoud; 10 mannen en 2 vrouwen; de helft jongeren. We komen elke maand bijeen. Elke maandag plannen we de activiteiten van de week met een 7-tal personen.
We hebben ook een ploeg van 7 technici, die vooral belast zijn met de uitvoering van de projecten waarvoor we buitenlandse steun ontvangen. Het gaat o.a. om de agro-ecologische vorming van boer tot boer, maar ook om capaciteitsopbouw met gender-focus, verdediging van de mensenrechten en politieke beleidsbeïnvloeding. Zo heronderhandelen we momenteel een samenwerkingsovereenkomst met het ministerie van onderwijs.”

Jullie werken aan gezondheid, wat houdt gezondheid voor jullie in?

“Binnen het FENOCIN-bestuur draagt een boerenleider de specifieke verantwoordelijkheid voor onze strategie inzake gezondheid en sociale zekerheid, met mensenrechtenfocus. Vroeger zagen we dit vooral in verband met onze eeuwenoude voedselsoevereiniteit en het respect voor onze Pachamama (Moeder Aarde).
In 2008 draaiden we echter volop mee binnen de Grondwetgevende Vergadering, die binnen haar concept van Buen Vivir (goed leven) een sterke klemtoon legt op gezondheidszorg. We gaan dus niet voor een eigen concept of interpretatie rond gezondheid, maar zien er op toe dat de met onze inspraak vastgelegde definitie van gezondheid in de grondwet nu vertaald wordt in een concreet en succesvol beleid. We kiezen immers niet voor expliciete en blindelingse steun aan de regering, maar voor een kritische en constructieve aanpak.
Die toepassing van de grondwet zien we o.a. binnen de Seguro Social Campesino (SSC, sociale boerenverzekering). We zetten de SSC bvb. onder druk om een hoger pensioen uit te betalen aan de aangesloten boeren. Samen met de SSC willen we ook campagne voeren opdat meer boeren van onze bases zich aansluiten bij de SSC.
In 2009 woonden we een bijeenkomst bij die fos organiseerde in Lima rond het recht op universele, integrale en waardige gezondheidszorg, die onze ogen geopend heeft inzake visie en aanpak.”

Op welke manier werken jullie aan gezondheid?
“Ons Nationaal Congres in september 2008 besliste om intensiever te werken met onze boeren die aangesloten zijn bij de Seguro Social Campesino, rond diverse basisdiensten. Op het vlak van gezondheid zetten we vooral in op preventie, wat voor ons een duidelijke link vertoont met voedselsoevereiniteit en het concept van Buen Vivir in de nieuwe grondwet. Onze bases werken al samen met de SSC, en de vice-voorzitter van FENOCIN heeft een lange voorgeschiedenis binnen de SSC.
In februari 2011 liep onze samenwerkingsovereenkomst af met de SSC en de Universidad Andina Simon Bolivar. Die voorzag o.a. opleiding van gezondheidspromotors in preventie en voedselveiligheid, productie van educatief materiaal en discussiefora in de provincies. We bevinden ons in volle bespreking met de SSC en de universiteit over een tweede fase van onze samenwerking en de verdeling van de taken.”

Opgetekend door Felix De Witte, fos-medewerker in Peru.