woensdag 24 oktober 2012

Dag iedereen

Amai, het was afgelopen 2 dagen de moeite. Zo'n druk programma ...

Gisteren zijn we begonnen met een bezoek aan het hospitaal Del Sur in het Zuiden. Na een rondleiding door de "veedoras" die ons hun werk en de positieve veranderingen nader hebben toegelicht, bezochten we de onthaalzaal voor mishandelde vrouwen. Hier kunnen vrouwen terecht om te praten over mishandeling en steun te zoeken bij lotgenoten. Deze groep komt iedere dinsdag samen en binnenkort start een praatgroep voor vrouwen die seksueel misbruikt zijn. Voor beide groepen is de nood heel hoog. Iedere vrouw krijgt eveneens individuele therapie. De belangrijkste doelstelling is dat vrouwen begrepen worden en dat ze respectvol behandeld worden.

Wij hebben de kans gekregen om samen te zitten met deze vrouwen en sommigen hebben hun verhaal gedeeld met ons. Ondanks dat we (An D & Uschi) het niet altijd begrepen, voelden we duidelijk alle emoties, verdriet en angst dat deze vrouwen met zich mee dragen.

We waren nog niet goed bekomen van al deze emoties of we moesten al snel door naar de gemeentelijke gezondheidsdienst van de stad Quito. Deze personen waren zeer geïnteresseerd en onder de indruk van onze maletas. Zij vertelden ons dat vandaag de start is van een project dat inwoners moet aanzetten om gezonder te eten en om te sporten (op publieke plaatsen).

Na een snelle maaltijd gingen we richting MMxV waar er een aantal jongerengroepen op ons zaten te wachten. Tijdens een inheems ritueel kwamen jongeren aan het woord. Het werd ons duidelijk hoe dankbaar ze MMxV zijn om hen te aanvaarden zoals ze zijn en ze geen vooroordelen hebben wat betreft hun verleden. Na deze 'ceremonie' lichtte een juriste de huidige abortuswetgeving toe, waarna de jongeren in discussie gingen.

Na dit alles hadden we nog een laatste afspraak met Patricia Costales, een van de bezoekster in 2009. Patricia werkt als raadgeefster voor de minister van gezondheid op nationaal niveau. Zij legde ons uit wat er sinds 2006 veranderd is in de gezondheidszorg in Ecuador en welke de werkpunten van de toekomst zijn.

Deze morgen werden we ontvangen door de ondervoorzitter van Fenocin en een van de (thema)leiders. Van hen hoorden we de werking en de strategieën die zij toepassen. Uit het gesprek bleek dat het werken met verschillende groepen niet altijd optimaal verloopt. Dit komt door de uitgestrektheid van het land en het gebrek aan communicatiemiddelen (sommige dorpen hebben geen stroom). Fenocin legt de nadruk op interculturaliteit en dat is uniek in Ecuador.

Deze middag werden we ontvangen door de directeur van de sociale zekerheid voor de boerengemeenschap. Hij voert al 5 jaar strijd voor een betere sociale zekerheid voor de boeren omdat zij altijd al een achtergestelde groep zijn. Hij werkt rond een aantal grote projecten zoals meer aangesloten leden, meer gezondheidsposten met een multidisciplinair team, meer samenwerken met de inheemse vroedvrouwen. Op deze manier wil hij het 'verloren' respect voor de ancestrale geneeskunde terug op waarderen.

Zijn visie is de preventieve gezondheid te laten primeren op het huidige curatieve systeem. We waren onder de indruk van zijn engagement, zijn passie en zijn gedrevenheid. Om nog maar van zijn charisme te zwijgen...

Na onze lunch, vertrokken we samen met Rita naar Peguche, richting Otavalo waar we vandaag overnachten in hostal Aya Huma.

 
Tot morgen!
An², Katalina & Uschi

PS foto's opladen lukt hier niet zo vlot, we zoeken een oplossing.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten