donderdag 18 oktober 2012

de dames van MMxV
We zijn de dag fris begonnen met een bezoek aan het hoofdkwartier van Mujeros por la Vida in Quito. Daar werden we zeer hartelijk ontvangen door een "leger" militanten. Deze dames gaven een uitgebreide uitleg over hun strategiën en doelen. Ze werken niet alleen rond gezondheid, maar ook rond sociale huisvesting, oprichten van sociale spaarkassen, opleidingen in een aantal beroepen en ze werken aan alfabetisering. Maria Quispe heeft levendig de ontstaansgeschiedenis van MMxV toegelicht. Ze zijn +/- 30 jaar geleden ontstaan uit een groep uit achtergestelde wijken die zich verenigd hebben rond het recht op welzijn van het kind. Momenteel zijn ze een uitgebreid netwerk van sterke vrouwen uit alle lagen van de bevolking.

Voor we aan onze uitleg over gelijke kansen konden beginnen, hebben we mogen proeven van een typisch tussendoortje: "colada morada y huahuita dulce (zoet kindje)". Dit is een warme vruchtendrank van paarse mais en bosvruchten en een suikerbrood met vijgenconfituur in. Naar aanleiding van 'het feest van de doden' hier op 2 november wordt dit gemaakt.
 
 
In de namiddag zijn we naar een gezondheidscentrum gereden, gelegen in een arme buurt in het noorden van Quito. Wat we daar hebben gezien, heeft ons aangegrepen. We zijn begonnen met een rondleiding door het centrum om daarna samen te komen met de "veedoras". Dit zijn vrouwen opgeleid door MMxV en houden zich bezig met patiëntenrechten en de kwaliteit van de zorgen. Wij doken in de diabetes- maleta en de meetingen van de bloedsuikerwaarden kenden veel succes bij deze vrouwen.

Na deze bijeenkomst kregen we de kans om de kraamafdeling te bezoeken. Daar lag een 23 jarig meisje, pas bevallen van haar 3e kind, moederziel alleen. Het enige wat ze bijhad was een rugzak en wat fruitsap om morgen weer te vertrekken. Terwijl ze in het centrum ligt, zal ze goed als waarschijnlijk geen bezoek ontvangen. Wat ons ook opviel was dat het centrum zeer rudimentair was naar onze maatstaven, maar de hygiënische normen waren wel ok.

Ook vandaag was het weer "fris aan de vis". We mogen niet hopen op beter, want morgenvroeg gaan we naar Cuenca en daar is het nog kouder. Het hostal (herberg) waar we nu in verblijven is basic, maar het heeft wel een ontzettend vriendelijke uitbaatster.

An², Katalina & Uschi

Geen opmerkingen:

Een reactie posten